Home » Zelfbouwen – hoe werkt dat?

de vrijheid om zelf te bouwen

Als je gaat zelfbouwen bepaal je zelf de plek, de grootte van het kavel, het ontwerp, het materiaal en de indeling van je woning. In het Pionierkwartier geven we zo veel mogelijk de vrijheid aan de zelfbouwer. Wel moet je een huis ontwerpen dat past binnen het stedenbouwkundigplan en Beeldkwaliteitsplan.

jouw huis in het Pionierkwartier

Jij bent de opdrachtgever voor een architect en aannemer. Je bent dus onafhankelijk bij het maken van de keuzes voor je eigen huis. Naast die vrijheid zul je veel tijd investeren in het uitzoekwerk voor je huis en heb je zelf de verantwoordelijkheid. Dit is niet niks, maar daarbij wordt je begeleid door onze kavelcoach!

inspirerende voorbeelden

Zelfbouwen is niet volledig nieuw. In een aantal andere gemeenten zijn er geslaagde voorbeelden van wijken die ontwikkeld zijn op deze nieuwe manier.

Overweeg je zelf of samen met anderen een huis te gaan bouwen in het Pionierkwartier? Laat je inspireren door onder andere deze websites:

het proces zelfbouwen

Om je te helpen in het proces van idee tot aan woning hebben we een aantal processtappen gemaakt.

Voordat je namelijk daadwerkelijk de kavel koopt neem je eerst een gratis optie op een kavel voor drie maanden. In die periode heb je de tijd om uit te zoeken of zelfbouwen echt wat voor je is. Ben je dan nog steeds ervan overtuigd om te gaan zelfbouwen? Dan reserveer je de grond en ga je je plannen uitwerken tot aan de omgevingsvergunning. Heb je de omgevingsvergunning binnen? Dan koop je de grond.

wat kost zelfbouwen

Het grootste voordeel van zelfbouwen is dat je woning aansluit op jouw eigen woonwens, daarnaast kan het huis goedkoper uitpakken dan wanneer je een huis bij een ontwikkelaar koopt. Dit hangt natuurlijk wel helemaal van jouw wensen af.

Onze kavelcoach kan je tijdens een gesprek al veel vertellen over de kosten die bij zelfbouwen komen kijken.